Συμφωνείτε με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 και την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών;

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

ΠΑΡΝΗΘΑ

ΠΑΡΝΗΘΑ

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την αναδάσωση!
Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης για αυτή την εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο το έργο της αναδάσωσης



«Στον αέρα» είναι η αναδάσωση της Πάρνηθας, αφού ο σχετικός διαγωνισμός που είχε προκηρυχτεί και ολοκληρώθηκε στις 5 Φλεβάρη 2008, ακυρώθηκε, ύστερα από ένσταση που κατέθεσε εταιρία που δεν πήρε το έργο. Επιστήμονες εκτιμούν πως η φετινή χρονιά θα πάει χαμένη αφού τα χρονικά περιθώρια για την αναδάσωση, στενεύουν.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες, αφού αν και μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε 56.000 στρέμματα δάσους, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, έκαναν λόγο για άμεση αναδάσωση όλης της καμένης έκτασης, τώρα η διαδικασία όχι μόνο καθυστερεί, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μην προχωρήσει αποτελεσματικά. Αξίζει να θυμίσουμε τη δήλωση του Γ. Σουφλιά στις 3 Ιούλη 2007. «Να αρχίσει η αναδάσωση τον Νοέμβριο (σ.σ. εννοεί του 2007) και μέχρι τον Φεβρουάριο (σ.σ. του 2008) να έχει αναδασωθεί ένα μεγάλο μέρος. Διότι καλή περίοδος για να γίνει αναδάσωση είναι Νοέμβριος με Δεκέμβριο».
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής την περασμένη Τρίτη 19 Φλεβάρη αποφάσισε να ακυρώσει το διαγωνισμό, κάνοντας δεκτή την ένσταση εταιρείας που είχε αναδειχτεί Β' μειοδότης για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2,72 εκατομμυρίων ευρώ. Το αιτιολογικό ήταν ότι η επιτροπή του διαγωνισμού που αξιολόγησε τις προσφορές και έκανε την ανάθεση (σ.σ. είχε καθοριστεί από την ίδια τη Διεύθυνση Αναδασώσεων!), ήταν 3μελής και όχι 7μελής όπως προβλέπει ο νόμος για συμβάσεις δημοσίων έργων που ξεπερνούν τα 1 εκατομμύριο ευρώ.
Πολλά είναι τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι το τυπικό... λάθος που έγινε στη διαδικασία του διαγωνισμού από την Περιφέρεια, χαρακτηρίζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν την υπόθεση, «παιδαριώδες», αφού ή συγκεκριμένη υπηρεσία έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους έργα. Αξίζει επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι για την Πάρνηθα εκκρεμεί προσφυγή τεσσάρων δήμων και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, με την οποία ζητούν να μην ισχύσει το καθεστώς προστασίας σε αρκετές περιοχές της Πάρνηθας ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν οικιστικά!

Αλλος σκάβει, άλλος φυτεύει, άλλος σκαλίζει κι άλλος ποτίζει!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και του Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας, αποφασίστηκε η κατάτμηση του έργου της αναδάσωσης, ώστε ο προϋπολογισμός του κάθε τμήματος να είναι τέτοιος που να δικαιολογεί συνοπτικές διαδικασίες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν πολλοί «πρόχειροι διαγωνισμοί» χωρίς δημοσίευση της προκήρυξης. Για παράδειγμα: το έργο της αναδάσωσης χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις (επιμέρους έργα). Δηλαδή, διάνοιξη λάκκων, φύτευση φυτών, σκάλισμα - περιποίηση, πότισμα. Για κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια ενδέχεται να υπάρξουν πολλοί ανάδοχοι για κάθε φάση. Η διαδικασία, όμως, αυτή, όπως λένε ειδικοί, δε διασφαλίζει τις επιστημονικές προϋποθέσεις και όρους για την επιτυχία της αναδάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: