Συμφωνείτε με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 και την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών;

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

PKS RESPECT

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας είναι αλληλένδετη με τις σχολές μας στην Ορεστιάδα, καθώς από το 1999 που ιδρύθηκαν οι δύο σχολές μας στην πόλη βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών, μιας και είναι δημιούργημα του φοιτητικού κόσμου. Μέσα από την πάλη των φοιτητών (όπως άλλωστε έχει αποδείξει η ιστορία αλλά και η πλέον πρόσφατη πείρα του φοιτητικού κινήματος) μπορεί να εμποδίζει τα αντιεκπαιδευτικά – αντιφοιτητικά μέτρα και ρυθμίσεις, να αποσπά κατακτήσεις και να βελτιώνει καθημερινά τη θέση του φοιτητή.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αντίληψής μας είναι ότι τα προβλήματα που έχουν οι φοιτητές έχουν κοινές αιτίες με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι γονείς μας, αλλά και εμείς αύριο σαν εργαζόμενοι, γι αυτό και προωθούμε αποφασιστικά την κοινή δράση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό κίνημα και θεωρούμε αυτήν την συμπόρευση όρο και προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της πάλης.

Η Πανσπουδαστική προτάσσει αιτήματα για κάθε πρόβλημα στις σπουδές, αλλά διεκδικεί και τη διαμόρφωση μιας Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των φοιτητών και του λαού! Παλεύει για μία Ανώτατη Εκπαίδευση που θα δίνει σε όλους τους φοιτητές ολόπλευρη μόρφωση πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο και όχι σκόρπιες γνώσεις που καταλήγουν τελικά στην αμάθεια! Παλεύει για ενιαίες προπτυχιακές σπουδές, δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν αρχή, συνέχεια και τέλος, το οποίο θα είναι προϊόν όλης της επιστημονικής γνώσης που έχει παραχθεί.
Αγωνιζόμαστε για ένα πανεπιστήμιο που θα μπορεί να μας προσφέρει σύγχρονα συγγράμματα, εργαστήρια, υλικοτεχνική υποδομή, που να ανταποκρίνονται στην απαίτηση για υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση. Σε μια παιδεία πραγματικά δημόσια και δωρεάν, για να μπορεί απρόσκοπτα ο κάθε φοιτητής να σπουδάζει!
Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο με φοιτητική μέριμνα που να περιλαμβάνει όλες τις ανάγκες του φοιτητή: σίτιση, στέγαση, μεταφορές αλλά και πολιτιστικές - αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές εκδρομές κλπ.
Δεν σκεφτόμαστε ουτοπικά όπως θέλουν να μας κατηγορούν οι αφελέστατες παρατάξεις της Δ.Α.Π. και της Π.Α.Σ.Π που δεν φέρουν καμία αντίδραση για το ξεπούλημα του μέλλοντός μας αλλά και το μέλλον των οικογενειών μας.
Γνωρίζουμε πως για την επίτευξη των παραπάνω απαιτείται μια γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα το ποσοστό επί του ΑΕΠ, που περιλαμβάνει και τις ιδιωτικές δαπάνες (δηλαδή τις τσέπες των γονιών μας ή τους δήθεν «σωτήρες» ιδιώτες που θέλουν να πατήσουν πόδι στα ιδρύματα).
Και όχι τους προϋπολογισμούς της λιτότητας που έχετε μάθει να δέχεστε τόσα χρόνια εσείς (Δ.Α.Π, Π.Α.Σ.Π.), οι οποίοι τελικά οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και στην παρακμή των πανεπιστημίων μέρα με την μέρα. Η ιδιωτικοποίηση, κύριοι συνάδελφοι της Δ.Α.Π. αλλά και της Π.Α.Σ.Π (οι τελευταίοι φάσκουν και αντί φάσκουν), δεν είναι η λύση όπως θέλετε να πιστεύετε, είναι παραίτηση από των αγώνα ή συμφώνα με τα λεγόμενα σας διαπραγμάτευση όπως το έχετε πει και καλύτερα. Οι συσπειρωμένοι φοιτητές της Πανσπουδαστικής δεν έχουν μάθει ούτε να διαπραγματεύονται ούτε να ξεπουλάνε το μέλλον τους σε άλλους!!! .

Παλεύουμε για ένα πτυχίο που να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά πάνω στο αντικείμενο, χωρίς άλλες πιστοποιήσεις, σεμινάρια, εξετάσεις στους επαγγελματικούς φορείς κ.α που ουσιαστικά υποβαθμίζουν τις σπουδές και τελικά καταργούν την αξία του ίδιου του πτυχίου. Απαιτούμε για όλους τους απόφοιτους μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο του καθένα.

Αγωνιζόμαστε έτσι ώστε τα ιδρύματα να παράγουν έρευνα για τις ανάγκες του λαού και όχι για την αγορά. Θέλουμε οι καθηγητές να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Έτσι μόνο θα μπορούν να έχουν αποστολή την επιστημονική διδασκαλία και την έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες.
Υπερασπιζόμαστε το άσυλο (τη θεμελιώδη προστασία της ελεύθερης συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης) ώστε τα ιδρύματα να μπορέσουν να προάγουν απρόσκοπτα την έρευνα και την επιστήμη, για να μπορούν να είναι «ναοί της γνώσης» χρειάζονται την παρέμβαση και την συμμετοχή των ίδιων των καθηγητών και των φοιτητών.
Πιστεύουμε σε μία ανώτατη εκπαίδευση, όπου δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ιδρυμάτων και φοιτητών, αλλά συνεργασία, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με γνώμονα την επιστημονική πρόοδο και την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ θέλουν τους συλλόγους να υπάρχουν αποκλειστικά, για να τους δίνεται η δυνατότητα συναλλαγής και εξαγοράς συνειδήσεων! Την ίδια ώρα όμως τα προβλήματα των φοιτητών διαιωνίζονται χάρη στη αντιεκπαιδευτική πολιτική των κομμάτων τους και τη δική τους άμεση και έμπρακτη στήριξη αυτής της πολιτικής. Συγκεκριμένα στα δύο τμήματα της Ορεστιάδας, το λεωφορείο έχει μήνες να κάνει δρομολόγια, οι εστίες χτίζονται σαν το γεφύρι της Άρτας, τα βιβλία δεν έρχονται ποτέ στην ώρα τους με αποτέλεσμα να δίνουμε διπλές εξεταστικές, ακόμα αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ορισμένα βιβλία μας (οι συνάδελφοι της Δ.Α.Π. ξέρουν καλά να κατηγορούν όσους διεκδικούν την δημόσια δωρεάν παιδεία με κινητοποιήσεις για την απώλεια των εξεταστικών, αλλά για όλα τα παραπάνω ούτε λέξη).
Τους αξίζουν συγχαρητήρια!!! Ξέρουν να παίζουν καλά το κοινωνικό παιχνίδι (σφηνάκια σε μαγαζιά, πάρτι με προσωπικότητες, διοργάνωση εκδηλώσεων με υπουργούς των κομμάτων τους, παρεμπόδιση για την διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων φοιτητών εκμεταλλευόμενοι την αυτοδυναμία τους). Ας μας πουν τελικά, φοιτητική παράταξη είναι που νοιάζεται για το καλό των φοιτητών ή το γραφείο του Don Corleone στην μικρή Ιταλία;
Θέλουν τον φοιτητικό κόσμο καθηλωμένο, άβουλο και ανοργάνωτο. Έτσι υπηρετούν την προώθηση της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης των σπουδών και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν εκλογική πελατεία κάνοντας τους «νταβατζήδες» των αναγκών μας στην πλάτη όλων των φοιτητών, με «λύσεις» ψεύτικες και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες μας!

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας είναι η παράταξη που μάχεται καθημερινά Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όλα τα χρόνια των σπουδών και για κάθε θέμα... από το κάθε εργαστήριο και κάθε τμήμα ξεχωριστά έως και τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά που πληρώνουν φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, από τα ζητήματα μόρφωσης, σπουδών & επαγγελματικής προοπτικής έως τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία ...η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, φίλε μου, παλεύει έτσι ώστε ο φοιτητής να έχει λόγο, να έχει άποψη -και αυτή να πιάνει τόπο- και να δρα για κάθε τι που τον απασχολεί!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pesta xrisostome!!!

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ είπε...

Σ'ευχαριστούμε για το σχόλιο συνάδελφε!
Καλή δύναμη!!!

Ανώνυμος είπε...

Kala poy iparxoyn kai kapioi pou lene ta pragmata me to onoma toys.
Kai den kolan se theories.