Συμφωνείτε με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 και την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών;

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Όταν το μυαλό παγώνει…

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Στην σημερινή κοινωνία, ιδιαίτερα τα τελευταία τριάντα με σαράντα χρόνια, τα ναρκωτικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει την νεολαία και δημιουργεί επιμέρους άλλα προβλήματα κυρίως κοινωνικής φύσεως. Το φαινόμενο αυτό της κοινωνίας μας προϋπήρχε χιλιάδες χρόνια πριν και επηρέασε κατά κάποιο τρόπο μερικώς , την πορεία και την εξέλιξη πολιτισμών και κοινωνιών.
ΟΙ προκολομβιανοί πολιτισμοί (Mayas ,Inca Aztecs κ.α.) μασούσαν φύλλα κόκας, ενός τροπικού φυτού(θάμνος της οικογένειας των ερυθροξυλοειδών), του οποίου η χρήση γινόταν πριν ή κατά την διάρκεια των θρησκευτικών τελετών. Επίσης, οι ιθαγενείς της Β. Αμερικής και λαοί της Αφρικής έκαναν χρήση φυτικής προέλευσης ναρκωτικών, ενώ υπάρχουν αναφορές και από την αρχαία Ελλάδα για την χρήση ουσιών στα διάφορα μαντεία.
Αλλά και στην περίοδο του μεσαίωνα υπήρξε χρήση ναρκωτικών ουσιών κυρίως κατά την διάρκεια των Σταυροφοριών. Αποδεδειγμένα ιστορικά είναι η χρήση ινδικής κάνναβης από τους Μουσουλμάνους πριν την έναρξη συγκρούσεων ώστε να μην έχουν αίσθηση του φόβου και του κινδύνου.
Από εκεί και έπειτα, με την πρόοδο της ιατρικής και των ανθρωπιστικών επιστημών οι διάφορες ναρκωτικές ουσίες καταδικάζονται, αφού γίνεται πλέον αντιληπτή η επικινδυνότητα για την υγεία αλλά και την ελεύθερη κρίση και καθαρή βούληση του ατόμου. Βέβαια αυτή η επίγνωση των βλαβερών συνεπειών των ναρκωτικών δεν εμποδίζει την είσοδο τους ως προϊόν εύκολου πλουτισμού. Παράγοντες όπως η βιομηχανική επανάσταση, η έξαρση της αποικιοκρατίας και η συγκέντρωση πλούτου σε ορισμένους τυχοδιώκτες ‘’εξερευνητές’’, ώθησαν την Μ. Βρετανία στην διεξαγωγή εμπορίου το οποίο οδήγησε και στον περίφημο πόλεμο του οποίου με την παραγωγό χώρα Κίνα (1839-1842). Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που άρχισε συστηματικά η εμπορεία ναρκωτικών με βάση τους τότε εμπορικούς κανόνες και μάλιστα από μία Ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική υπερδύναμη, στην οποία επέφερε εκατομμύρια λίρες στο καπιταλιστικό της σύστημα (τράπεζες, οικονομικά ιδρύματα και έμποροι -διακινητές).
Αργότερα κατά τους δύο παγκόσμιους πόλεμους χρησιμοποιήθηκε το ναρκωτικό μορφίνη ως αναλγητικό και αναισθητικό για τους τραυματίες, οι βλαβερές παρενέργειές όμως γνωστοποιήθηκαν αργότερα όταν πολλοί από αυτούς εθίστηκαν μετά το πέρας του πολέμου. Τέλος, στον πόλεμο του Βιετνάμ η ιμπεριαλιστική μηχανή των Η.Π.Α. προώθησε την χρήση των ναρκωτικών ουσιών στην προσπάθεια της να ‘’κατασκευάσει’’ γενναιότητα για τους στρατιώτες της .
Σήμερα , δυστυχώς , οι παγκόσμιες συνθήκες στην οικονομία και πολιτική έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό έδαφος τόσο για την διάδοση όσο και για την διακίνηση των ναρκωτικών. Αν και παγκοσμίως η διακίνηση και η εμπορία ναρκωτικών διώκεται, πολλές τριτοκοσμικές κατά το πλείστον χώρες ‘’ζουν’’ από την μαζική παράγωγη διακίνηση και κατανάλωση ναρκωτικών στο εξωτερικό, ενώ από όσο υπολογίζουν Διεθνείς οργανισμοί το 95% των παράνομων φορτίων διακινούνται ελεύθερα και τα μεγαλύτερα καρτέλ διαφεύγουν του εντοπισμού και της σύλληψης. Επιπλέον η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση, οι οποίες επικρατούν ακόμα και σε στρώματα ανεπτυγμένων χωρών αναγκάζουν τους εκεί ανθρώπους να ασχοληθούν με τα ναρκωτικά για βιοποριστικούς λόγους.
Από τα παραπάνω είναι εύκολο να συμπεράνουμε πως τα ναρκωτικά αποτελούν κομμάτι του καπιταλιστικού κατεστημένου και η εξάρτηση από αυτά αντανακλά την εξάρτηση του σύγχρονου ατόμου από την παραπλανητική -δίχως ουσία- βιτρίνα του καπιταλισμού. Αν και φαινομενικά ο καπιταλισμός συγκρούεται με τα ναρκωτικά, υπογείως χρησιμοποιεί ναρκωτικά κάθε είδους (και με την κυριολεκτική αλλά και με την μεταφορική έννοια) για την επιβίωσή του. Τα ναρκωτικά και ο καπιταλισμός μοιάζουν μεταξύ τους και για αυτό υπάρχει μια ιδιόμορφη σχέση αμφίδρομης υποστήριξης. Μοιάζουν γιατί παραπλανούν το άτομο με ψευδαισθήσεις, απατηλά όνειρα και τον κάνουν να νιώθει ισχυρός χωρίς να γνωρίζει ότι τον οδηγούν μακροπρόθεσμα σε ένα άσχημο μονοπάτι με δραματική εξέλιξη.
Σκοπός των ναρκωτικών αλλά και αυτών που τα προωθούν με διάφορους τρόπους είναι η τσουβαλοποίηση όλης της κοινωνίας, η οποία εγκλωβισμένη μέσα σε αυτό το ‘’ναρκω-πέδιο’’ της ψεύτικης ελπίδας και ευτυχίας, εκμηδενίζεται και δεν μάχεται για τα συμφέροντα της.


Ελευθερία δεν είναι να μπορείς να «φτιάχνεσαι»...
...Ελευθερία είναι να μπορείς να έχεις ζωή με δικαιώματα



Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη: Ναρκωτικά που προκαλούν γρήγορη εξάρτηση και εθισμό. Οι χρήστες τους γίνονται σκλάβοι των ναρκωτικών αυτών μέσα σε λίγες μέρες και κάνουν τα πάντα για να τα προμηθευτούν από τους εμπόρους ναρκωτικών. Η ευεξία και η υποτιθέμενη ευτυχία που προσφέρουν, πληρώνονται με τρόπο φοβερό: με γρήγορη ψυχοσωματική καταστροφή και με απώλεια κάθε ηθικής αξίας.

Κοκαΐνη: Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Είναι διεγερτικό και δημιουργεί μεγάλη ευφορία, ακόμη και παραισθήσεις. Στις επιδράσεις περιλαμβάνονται διαστολή των ματιών, τρεμούλα και αϋπνία. Η συχνή εισπνοή από τη μύτη μπορεί να τη βλάψει.

LSD: (Λυσεργικό οξύ). Το πιο γνωστό παραισθησιογόνο. Το ναρκωτικό που «διαστέλλει» τη συνείδηση. Η λήψη του προκαλεί τροποποίηση στην αντίληψη της πραγματικότητας.

Αμφεταμίνες: Διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, δημιουργούν περιορισμό της πνευματικής και μυϊκής κόπωσης και βελτίωση της διάθεσης του ανθρώπου και διάθεση για εργασία. Ακόμη προκαλούν αύξηση των μυϊκών δυνάμεων. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα από άτομα που θέλουν να μην κοιμηθούν τη νύχτα για να εργαστούν, από αθλητές για να αυξήσουν τις δυνάμεις και τις επιδόσεις τους (ντοπάρισμα), από γυναίκες για να μειώσουν την όρεξη του φαγητού και να μην παχαίνουν, από κακοποιούς για να έχουν θάρρος και ψυχραιμία κατά τη διάπραξη εγκλημάτων .

Βαρβιτουρικά: Επιδρούν ως καταπραϋντικά και υπνωτικά. Χρησιμοποιούνται για την καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Γίνονται εύκολα συνήθεια και απαιτούν όλο και μεγαλύτερες δόσεις.

Μαριχουάνα- Χασίς: Παράγωγα της ινδικής κάνναβης. Καπνίζεται το άνθος (μαριχουάνα) ή η ρητίνη (χασίς) που παρασκευάζεται σε πλακίδια ή κυλίνδρους χρώματος σκούρου καφέ. Το χασίς έχει περιεκτικότητα σε καθαρό ναρκωτικό 40%, ενώ η μαριχουάνα δεν ξεπερνάει το 12%. Δίνουν ένα συναίσθημα ευεξίας, ηρεμίας και εσωτερικής ικανοποίησης. Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου αλλοιώνονται. Είναι πολύ διαδεδομένα ειδικά στις ανατολικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: