Συμφωνείτε με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 και την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών;

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Χτίζουμε… τις εταιρίες έξω από τις σχολές

Τις εξελίξεις αυτής της περιόδου έχει μονοπωλήσει η κρίση που υπάρχει στην καπιταλιστική παραγωγή και οικονομία. Με σκοπό την διάσωση των τραπεζιτών η κυβέρνηση της ΝΔ με την συμφωνία πάντα του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την χρηματοδότηση τους με 28 δις. €, αυτή η απόφαση, που αποτελεί και βασική κατεύθυνση της ΕΕ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως η ΕΕ και οι υλοποιητές της πολιτικής της δεν δίνουν δεκάρα για τον λαό, παρά μόνο για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Είναι προκλητικό την ώρα που χρηματοδοτούνται οι τράπεζες με πακτωλό χρημάτων, στην παιδεία να μειώνουν όλο και περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση, οδηγώντας ουσιαστικά τα πανεπιστήμια στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση. Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα δεν υφίσταται, υπάρχουν αλλά χαρίζονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, για την μη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΚΕΣ ισότιμα με αυτά των ΑΕΙ, καταδεικνύει την πολιτική της ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση, πολιτική που προσυπογράφουν τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ καθώς συμφώνησαν και οι δυο με την διακήρυξη της Μπολόνια, της οποίας την εφαρμογή ζούμε σήμερα στα ΑΕΙ. Τα ΚΕΣ αποτελούν το μέσο για την ιδιωτική λειτουργία των πανεπιστημίων αλλά και της υποβάθμισης των πτυχίων μας.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο Πλαίσιο τα ΑΕΙ είναι υποχρεωμένα να καταρτίζουν τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και ιδιωτική χρηματοδότηση για την λειτουργία ερευνητικών προγραμμάτων. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραδώσει ολοκληρωτικά την έρευνα στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τα ΑΕΙ να κάνουν έρευνα κατά παραγγελία και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας να κρίνονται ως σωστά ή ως λανθασμένα ανάλογα με τον αν συμφέρουν την επιχείρηση. Αναπόφευκτα η επιτροπή ερευνών συνδέει την έρευνα με τις επιχειρήσεις.


Η Π.Κ.Σ καλεί τους φοιτητές να αγωνιστούν για:

· Έρευνα αποκλειστικά και μόνο προς όφελος του λαού και όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών
· Χρηματοδότηση της έρευνας αποκλειστικά και μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό
· 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Παιδεία
· Κατάργηση του Νόμου Πλαίσιο, των νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα
· Όχι στην εξίσωση των πτυχίων των ΚΕΣ με τα ΑΕΙ


Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη, στην αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και στην ΕΕ. Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, όπου δεν θα υπάρχει καμία μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη, το Πολυτεχνείο όμως συγκινεί και εμπνέει, θυμίζει πως τα μηνύματα του παραμένουν επίκαιρα και σήμερα. Παρά τις προσπάθειες να εμφανιστούν τα γεγονότα του Νοέμβρη του ’73 ως μία αυθόρμητη αντίδραση της νεολαίας στο καθεστώς της χούντας η σημασία της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης τους διαψεύδει περίτρανα.

Ο αντιδικτατορικός αγώνας δεν περιορίστηκε στα γεγονότα εκείνων των 4 ημερών και σίγουρα δεν μπορούσε μία τόσο μεγάλη λαϊκή εξέγερση να είναι αυθόρμητη.

Ο αγώνας κατά της χούντας δείχνει τη δύναμη που έχει το φοιτητικό κίνημα όταν συμπορεύεται με το εργατικό , η συμμετοχή των οργανωμένων σωματείων υπήρξε καθοριστική και τα πλήθη του λαού που βρίσκονταν έξω από το Πολυτεχνείο συνέβαλαν ουσιαστικά στο να κρατήσει η κατάληψη, στηρίζοντας τους φοιτητές τόσο υλικά όσο και ηθικά.

Η μοναδικότητα, ωστόσο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι η διαχρονικότητα των αιτημάτων της. Γιατί το σύνθημα ¨Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Λαϊκή κυριαρχία-Εθνική Ανεξαρτησία¨ δεν έχει δικαιωθεί μέχρι τις μέρες μας. Φρόντισαν για αυτό οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης με τις πολιτικές τους επιλογές και την τυφλή τους υποταγή στις επιταγές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Μετά από 35 χρόνια οι φοιτητές αγωνίζονται για παιδεία Δημόσια και Δωρεάν, για σχολές που θα βγάζουν ολοκληρωμένους επιστήμονες , ικανούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο λαό, ενώ απέναντι τους έχουν πανεπιστήμια που υποχρηματοδοτούνται και προσφέρουν μισές γνώσεις, την αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νέο νόμο πλαίσιο που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Μετά από 35 χρόνια ο Ελληνικός λαός αγωνίζεται ακόμα για την ελευθερία και την ειρήνη, ενώ έχει απέναντι του κυβερνήσεις πάντα πρόθυμες να βοηθήσουν του ΝΑΤΟ στους πολέμους και στις δικτατορίες που σχεδιάζει.

Το Πολυτεχνείο δεν δικαιώθηκε, παρά μόνο στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Όμως ο δρόμος που χάραξε ο Νοέμβρης του ’73 θα είναι πάντα εδώ να μας θυμίζει ότι οι φοιτητές όταν θέλουν μπορούν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους και να αποσπούν νέες κατακτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: