Συμφωνείτε με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 και την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών;

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

ΠΑΙΔΕΙΑ...ΑΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ

Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, συνοδευόμενοι από φοιτητές και μαθητές, διαμαρτυρήθηκαν με άλλη μία απεργία και την περασμένη εβδομάδα, ενάντια στις 13.500 περικοπές θέσεων εργασίας που προβλέπονται για το 2009. Έχει προηγηθεί η μείωση κατά 11.200 των εκπαιδευτικών το 2008 και κατά 8.500 το 2007. Το όραμα Σαρκοζί περί «ευέλικτου σύγχρονου δημοσίου τομέα», που είναι και ο σχεδιασμός του κεφαλαίου, μεταφράζεται σε υπερπληθυσμό μέσα στις τάξεις, σε απουσία εξειδικευμένων εκπαιδευτικών για τα παιδιά με κάποιο ειδικό πρόβλημα, σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης δημόσιας παιδείας, αλλά και σε εξόντωση των εκπαιδευτικών που καλούνται να διδάξουν σε πολλά σχολεία ταυτοχρόνως και μάλιστα μέσα στην ίδια ημέρα.

Αυτή είναι η παιδεία που οραματίζονται και τα «ευρωπαϊκά πρότυπα» που ακούμε τα τελευταία χρόνια. Εκεί θα οδηγήσει η πολιτική της Μπολόνια που προωθείται στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτή είναι η περιβόητη «σύγκλιση» των ελληνικών Πανεπιστημίων με τα ευρωπαϊκά.

Στη Γαλλία χρησιμοποιούνται τα ...επιχειρήματα που πολλάκις έχουν ακούσει όλοι οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι κατηγόριες για «στείρο αρνητισμό» και για «άρνηση να προοδεύσουν και να κάνουν διάλογο» δίνουν και παίρνουν. Όμως τη στιγμή που και στη Γαλλία δισεκατομμύρια ευρώ χαρίζονται στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις, δε ...βρίσκονται κονδύλια για την παιδεία. Οι εργαζόμενοι αλλά και οι φοιτητές δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του διαλόγου που τους αφαιρεί κατακτήσεις, πρέπει να διεκδικήσουν όλο τον πλούτο που παράγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: