Συμφωνείτε με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 και την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών;

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008


Απαντάμε με σύγκρουση και ρήξη στην πολιτική που θέλει να πληρώνουμε τις οικονομικές κρίσεις αλλά και την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων,
τσακίζοντας τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Oι αντιδραστικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και για την παιδεία, η Μπολόνια και η Λισσαβόνα, έχουν ακριβώς αυτό το στόχο: να υποταχτούν πλήρως τα ιδρύματα και η ανώτατη εκπαίδευση στην ανάπτυξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των εταιριών με την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων και τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει: απόφοιτοι φτηνοί, χωρίς δικαιώματα. Βαθιά το χέρι στην τσέπη για δεξιότητες μιας χρήσης. Έρευνα και διδασκαλία με βάσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών.

Την πολιτική αυτή υλοποιεί αποφασιστικά η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα:

Ο νόμος για τα ΚΕΣ που ψήφισε η κυβέρνηση και η οδηγία 36/05 της Ε.Ε. ανοίγουν διάπλατα αυτό το δρόμο. Πέρα από την αναγνώριση των ιδιωτικών ψευτοκολεγίων θέλουν να κάνουν και τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να λειτουργούν με τις ίδιες προϋποθέσεις: ακριβοπληρωμένη ημιμάθεια και δεξιότητες μιας χρήσης για τη συντριπτική πλειοψηφία, με τον επιχειρηματία μέσα να κατευθύνει τι θα μαθαίνουμε και τι έρευνα θα γίνεται. Αυτή είναι η «ενοποίηση» του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, η Μπολόνια: συμπίεση των δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας προς τα κάτω, έτσι ακριβώς όπως τα θέλει η …αγορά.

Ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης για την παιδεία είναι προϋπολογισμός πείνας, ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης, περισσότερο μειωμένος ακόμα και από τα ψίχουλα που δίνουν κάθε φορά τα τελευταία χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ακόμα και αυτά τα ψίχουλα θα δίνονται μέσω της αξιολόγησης για να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι οι δικές μας.
Το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών λόγω της φοιτητικής μέριμνας, της σίτισης και στέγασης που πληρώνουμε, διογκώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς με τη λίστα συγγραμμάτων ανοίγει ο δρόμος για να πληρώνουμε και τα βιβλία μας. Είναι μια ακόμα συνέπεια του νόμου πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης.

Για εμάς, τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών που ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής Ε.Ε.-κεφαλαίου-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μέσα και έξω από τις σχολές μια είναι η απάντηση:
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ!
Να παλέψουμε, μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας και όχι για αυτά που θέλει η αγορά.

Εστίες – Λεωφορείο

Βέβαια, συν τοις άλλοις εκκρεμεί και το μείζον θέμα των εστιών και του λεωφορείου. Η κοροϊδία δεν έχει τελειωμό αφού αυτή η κατάσταση με τις εστίες επικρατεί εδώ και 6 χρόνια με τις δύο παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ να σιωπούν!
Από το πρόβλημα όμως των εστιών, αυτός που πλήττεται περισσότερο είναι ο πρωτοετής φοιτητής/τρια. Πολλοί πρωτοετείς φοιτητές μένουν σε ξενοδοχείο αντί σε εστίες, αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό ή συγκαλύπτεται εντέχνως από αυτούς που στρίμωξαν τους φοιτητές στα ξενοδοχεία είναι, πως ένας φοιτητής για να φιλοξενήσει τους γονείς του ή κάποιο φίλο του στο ξενοδοχείο που διαμένει πρέπει να καταβάλλει και το ανάλογο χρηματικό ποσό, αφού φυσικά το ξενοδοχείο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα προτερήματα που απολαμβάνει μια φοιτητική εστία (π.χ. πανεπιστημιακό άσυλο κ.α.)
Στο θέμα του λεωφορείου, λεωφορείο προϋπήρχε πριν από 3 χρόνια πραγματοποιώντας κάποια στάνταρ δρομολόγια εξυπηρετώντας σημαντικά τους φοιτητές, κυρίως τους εστιακούς στις μετακινήσεις τους. Γι’αυτό θεωρούμε σημαντική και άμεση την επίλυση αυτού του προβλήματος παράλληλα με την ένταξη του αστικού λεωφορείου στη πόλη της Ορεστιάδας.


Απαιτούμε:

--> ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ

--> ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ.
--> ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ! ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ Η «ΛΙΣΤΑ» ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!
--> Να καταργηθεί συνολικά ο νόμος-πλαίσιο και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
--> 15% ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ επιχειρηματική λειτουργία σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Είμαστε κατά της πρότασης να βγαίνουν χρήματα από το σύλλογο για οποιαδήποτε έλλειψη του Πανεπιστημίου.
--> Εφόσον μπει αστικό λεωφορείο το εισιτήριο να είναι δωρεάν για τους φοιτητές και να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών με δρομολόγια για τη λέσχη τις εστίες και το Πανεπιστήμιο.
--> Μισθοί που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Όχι στα ψίχουλα που υπογράφει η ΓΣΕΕ με τους βιομηχάνους.
--> Κανένας νέος ανασφάλιστος. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, καθολικό και υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Να μην περάσουν τα μέτρα για τη διάλυση του ασφαλιστικού. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Παλεύουμε:
Να ανασυγκροτηθεί μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών. Με δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές. Κανένας φοιτητής – σπουδαστής να μην είναι υποχρεωμένος να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα των σπουδών του.

ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ, ΒΙΒΛΙΑ, ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: