Συμφωνείτε με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 και την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών;

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Πλαίσιο της ΠΚΣ για τις ΓΣ των συλλόγων

Το τελευταίο διάστημα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι οι φοιτητές έχουμε έναν δρόμο μπροστά μας! Είμαστε παιδιά λαϊκών και εργατικών οικογενειών, πολλοί από εμάς δουλεύουμε ήδη. Νιώθουμε στις ζωές μας, στα σπίτια μας τις συνέπειες της πολιτικής Ε.Ε-κεφαλαίου. Μόνη λύση η σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική που θέλει να φορτώσει την κρίση στις πλάτες μας και στην πλάτη των οικογενειών μας. Το μπλοκάρισμα κάθε παραλλαγής της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις απαιτήσεις των βιομηχάνων με τη «συναίνεση» και την «υπευθυνότητα» ζητάει να σκύψουμε το κεφάλι και να δεχτούμε το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Είναι προκλητικό να καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να σταματήσει τις διεκδικήσεις την ίδια ώρα που τα κέρδη των τραπεζών και των βιομηχανιών θεριεύουν!

Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ. Ο «μυστικός δείπνος» με τους επιχειρηματίες (Μυτιληναίος, Βασιλάκης της AEGEAN, Σκλαβενίτης, κ.ά.) στην Εκάλη αποδεικνύει ότι ήταν και θα παραμείνει κόμμα της πλουτοκρατίας!

Οι θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι οι εντολές της ΕΕ για: αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και των απλήρωτων ωρών εργασίας, την τριήμερη εργάσιμη βδομάδα, την κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών, νέες ιδιωτικοποιήσεις ειδικότερα στο χώρο της παιδείας, απαλλαγή του κεφαλαίου από φόρους και μεταφορά τους στις πλάτες του λαού. Για μισθούς κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χτύπημα των δικαιωμάτων ιδίως των νέων που βγαίνουν στη δουλειά! Πάνω σε αυτά υπάρχει πλήρη συμφωνία και συναίνεση των κομμάτων του δικομματισμού. Η όλη τους κόντρα είναι για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής.

Μπροστά μας έχουμε δυο δρόμους. Το δρόμο της προσαρμογής στις εντολές των βιομηχάνων, της Ε.Ε και τις διάφορες παραλλαγές του. Και από την άλλη το δρόμο της σύγκρουσης και της αντεπίθεσης για τα δικαιώματά μας, για να μην πληρώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας την κρίση τους.

Έχουμε ζήσει και στην παιδεία, τα μέτρα της Ε.Ε και των κομμάτων της. Στόχο είχαν και έχουν να αυξήσουν τα κέρδη των πολυεθνικών. Τα κολέγια, τα συγγράμματα, η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, η απαξίωση, ο νόμος πλαίσιο, είναι μέρος και υλοποιούν κατευθύνσεις της Ε.Ε. Οι κατευθύνσεις αυτές δεν διαμορφώνονται από άλλους. Έχουν την ψήφο, τη θετική γνώμη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μέσα στα πλαίσια της κρίσης η κυβέρνηση θα οξύνει την επίθεσή της. Τα μέτρα καταστολής και οι προβοκάτσιες εναντίον του λαϊκού κινήματος είναι η άλλη όψη της στρατηγικής του κεφαλαίου. Μαζί πηγαίνει και η τακτική μέσα από έναν ακόμα στημένο διάλογο να διαμορφώσουν τις συνθήκες για να καταπιούμε πιο εύκολα τα νέα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Σε αυτές τις συνθήκες μπαίνει πιο επιτακτική η ανάγκη για να ανασκουμπωθούμε μπροστά στις εξελίξεις και να διεκδικήσουμε να μην πληρώσουμε την κρίση εμείς και οι οικογένειες μας. Είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν ξανά στο στόχαστρο οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των φοιτητών. Είναι λοιπόν ανάγκη σήμερα να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για τις ανάγκες μας. Να προστατέψουμε και να αγωνιστούμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μέριμνα. Να διεκδικήσουμε σίτιση-στέγαση-μεταφορά δωρεάν για κάθε φοιτητή.

Οι συνθήκες ζωής και σπουδών σήμερα δεν είναι αποτέλεσμα της «οικονομικής κρίσης» όπως θέλουν να πιστέψουμε, αλλά αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μιας πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Η χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης κάθε λαϊκής οικογένειας τα τελευταία χρόνια, μαζί με τη συστηματική απαξίωση του πτυχίου και της εργασιακής προοπτικής πάνω στο αντικείμενο σπουδών, αναγκάζουν πολλούς φοιτητές να σπουδάζουν δουλεύοντας. Αξιοποιώντας το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου εντείνουν τις προσπάθειες για χτύπημα των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Δεν θα τους αφήσουμε! Προχωράμε στην αντεπίθεση και τη διεκδίκηση των αναγκών μας. Όταν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ μιλάνε για «δημοσιονομική εξυγίανση» και «μείωση δημοσίων δαπανών» καταλαβαίνουμε ότι εννοούν να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη! Δεν θα περάσει!

Όταν χύνουν δάκρυα για τους συλλόγους που έχουν διαλύσει την ΕΦΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι σημαίνει πως θέλουν φοιτητικό κίνημα χειροκροτητή και συνδιαμορφωτή της επίθεσης.
Όταν μιλάνε για νόμους που δεν έχουν εφαρμοστεί καλά, καταλαβαίνουμε ότι σημαίνει συνέχιση της επίθεσης με το καρότο και το μαστίγιο. Σημαίνει ότι ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΡΙΑ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ! Να διασφαλίσουμε τη δωρεάν μετακίνηση και δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών στην Ορεστιάδα. Δωρεάν στέγαση τουλάχιστον όσων φοιτητών έχουν άνεργο ή απολυμένο στην οικογένεια τους. Ανέγερση νέων εστιών που να καλύπτουν τις ουσιαστικές ανάγκες των φοιτητών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι τότε ενοικίαση ξενοδοχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: